MUSEOPUUTARHA

Sagalundin kasviperintö

Museon perustaja Nils Oskar Jansson oli suuri Carl von Linnén ihailija ja haaveili ulkomuseon lisäksi myös kasvitieteellisen puutarhan perustamisesta. Nils Oskar Jansson listasi vuonna 1895 Vretan kansakoulun puutarhasta löytyvät kasvilajit ja monen lajin osalta myös sen mistä nämä kasvit on hankittu. Suuri osa lajeista kasvaa edelleen puutarhassa alkuperäisenä tai niiden jälkeläisenä. Tämä yli 100-vuotias kasvikokoelma on merkittävä osa Sagalundin kulttuuriperintöä. Museo jatkaa Nils Oskarin perintöä ja ottaa vastaan kasvilahjoituksia vanhoista kasvikannoista Kemiönsaarelta. Ruusutarhasta löytyy mm. Kemiönsaaren ruusujen kokoelma.

Tinghuset, lääkekasveja 9.6.08

Sagalundin ”Juhannuspioni”

Sagalundin ”juhannuspionille” myönnettiin Historiallisen puutarhan tunnuskasvin arvonimi 3.6.2014. Historiallisen puutarhan tunnuskasvi edustaa kohteen alkuperäistä tai vanhaa kasvillisuutta. Tunnuskasvi lisää ymmärrystä vanhojen kasvien arvosta osana historiallista puutarhaa.

Paeonia humilis flore plena

”Juhannuspioni” kuuluu museopuutarhan alkuperäiseen lajistoon. Se on tuotu Sagalundiin 1887-1895 Kirkonkylän pappilasta ja kasvaa edelleen alkuperäisellä paikallaan. ”Juhannuspioni”, paikalliselta nimitykseltään bondpion, on yleinen Kemiönsaaren vanhoissa puutarhoissa.

Juhannuspioni kasvaa Tjuda pedagogio -rakennuksen metsittyneessä puutarhassa museoalueelle vievän polun vieressä. Sijainti on merkitty maastoon kyltillä.

Koulukasvimaatoiminta

Nils Oskar Jansson perusti Vretan koulun edessä olevan kasvimaan yli 100 vuotta sitten. Kasvimaata käytetään edelleen. Sagalundin Lastenkulttuurikeskus jatkaa koulukasvimaatoimintaa kaikkien Kemiönsaaren koulujen kanssa osana saaren kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Lastenkulttuurikeskus vetää koulukasvimaatoimintaa Paraisilla ja Salossa.

kastelijat.JPG
Amosparken 10.6.2014 14-44-17.JPG