SAGALUND

Sagalundin museon perusti vuonna 1900 opettaja Nils Oskar Jansson Vretan kansakoulun yhteyteen. Inspiroivana, korvaamattomana virkatoverina Vretassa läpi elämän toimi Janssonin oma entinen opettajatar, kirjailija Adèle Weman. Nämä kaksi tulisielua tekivät kansansivistys- ja kulttuurityötä, joka kantaa hedelmää vielä tänäkin päivänä.

Tule Sagalundiin kokemaan kultturiperintöä!

Sagalundin on museo, puutarha ja lastenkulttuurikeskus. Museossamme kulttuuriperintö elää. Elävällä ja monipuolisella museotoiminnalla tarjoamme kävijöillemme sekä perinteisiä maisemia ja makuja että entisajan tuoksuja ja ääniä. Emme yksinkertaisesti kerro ja näytä – meillä kävijä saa myös kokeilla, tunnustella ja leikkiä olevansa joku muu joltakin toiselta ajalta. Minkälaista oli elää ennen?

Museopihan rakennukset ovat kokemuksen keskiössä. Emme voi kuvailla miltä vanha käräjätalo tuoksuu tai miten kovalta koulupenkki tuntui, vain kokemalla sen tietää. Voitte kuitenkin valmistautua vierailuunne lukemalla muutamasta tärkeimmistä rakennuksestamme.

SAGALUNDGÅRDEN 

Päärakennuksesta nimeltä ”Sagalundgården” (Sagalundin talo) löydätte lipunmyynnin, museokaupan, lounaskahvila Café Adélen, Oskarinsalin sekä joitakin pieniä ja hauskoja näyttelyitä ja leikkitiloja lapsille.

FALLA

 Fallan ”elävä” maatalo siirrettiin Sagalundin museoalueelle Kemiön Pedersåsta Leader-projektina 2012-2014. Rakennuksen huoneet on kalustettu kukin eri vuosikymmenelle: Sali on 1890-luvulta, eteiskammari 1910-luvulta, keittiö 1930-luvulta ja kammarit 1950- ja 1960-luvuilta.

Rakennuksen lahjoitti Mellerin perhe, joka sai lahjoituksensa johdosta Vuoden 2014  Nils Oskar -palkinnon. Monet paikalliset vapaaehtoiset ovat olleet talkoolaisina rakennuksen siirtoprojektissa. Myös muisteluryhmä on alkanut kokoontua Fallan sisätöiden edetessä. Ryhmässä on keskusteltu, millaisia sisustuksen yksityiskohtia kemiöläisissä maataloissa on ollut eri aikoina.

Sagalundin lastenkulttuurikeskus käyttää myös paljon Fallan tiloja ympäri vuoden. Käytössä on esimerkiksi toimiva leivinuuni suuressa tupakeittiössä.

Lisäksi Falla on uusi ”museo-olohuoneemme”. Ota yhteys info(a)sagalund.fi tai 02 421738, jos haluat järjestää kokouksen tai tapahtuman Fallassa.

Fallan talon vaiheita voi seurata blogissa http://sagalund.blogspot.fi/.

LEIVINTUPA

Leivintupa sijaitsee noin 1 km päässä Sagalundin museoalueesta Kemiön keskustan suuntaan, terveysaseman vieressä (Vårdbackantie 4-6). Leivintupa on paikallisen korjausrakentamisen yhdistyksen Curation restauroima, osana rakennusrestauroinnin koulutusprojektia.

Leivintuvalta löytyy suuri toimiva leivinuuni, tilava toimiva sauna vanhanmallisella uunilla sekä suuri pyykkitupa ja keittiö. Innokkaat vanhojen uunien, perinteisen leivonnan ja saunomisen ystävät ovat alkaneet löytää Leivintuvalle. Talossa on järjestetty esimerkiksi saunailtoja yhteistyössä paikallisen osuuskunta Lalla Vinden kanssa, naisten voimapäivä kansanparantaja Kuppari-Hannan kanssa, villivihannes ruokakurssi, puupinokurssi taiteilija Pekka Turusen kanssa, Mindfulness-meditaatiota ja leivontaa paikallisten Marttojen kanssa.

Sagalund ottaa mielellään vastaan uusia ideoita ja toimijoita, jotka haluavat kehittää uusia tapoja käyttää Leivintupaa. Ota yhteys info(a)sagalund.fi tai 02 421738, jos haluat järjestää kokouksen tai tapahtuman Leivintuvalla.