LASTENKULTTUURI

”Rakastan Sagalundia. Hauskointa on, kun tavaroihin saa koskea.
Rakastin nallekekkereitä ja minulla oli oma halinalle mukana.
Kun leikin kotileikkiä, se tuntui elämäni parhaalta päivältä.
Renki, joka oli nukahtanut navettaan, oli tosi hauska!”
Lapsi 6-vuotta

Ekologista lastenkulttuuria museossa

Sagalund on museo ja lastenkulttuurikeskus Kemiönsaarella. Lastenkulttuuritoimintamme ydin on kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatuksessa, mutta tarjoamme lapsille ja nuorille laajan kirjon muutakin laadukasta lastenkulttuuria.

Sagalund on Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsen sekä ympäristökasvatuksestaan palkittu Vihreä lippu -toimija.

Sagalundille myönnettiin Lapsenpäivä-palkinto 2021.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Sagalundin lastenkulttuurikeskus

Lastenkulttuurikeskus järjestää kerhotoimintaa, näyttelyitä, tapahtumia, leirejä ja työpajoja yhdessä paikallisten yhdistysten, yritysten, koulujen ja luovien tekijöiden kanssa. Erityisen vankka osaaminen Sagalundilla on koulukasvimaatoiminnassa.

Yhdessä Kemiönsaaren kulttuuripalvelun kanssa kehitämme kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja tuemme lähikuntien kulttuurikasvatussuunitelmien kehittämistä. Tavoitteenamme on tarjota maksutonta ohjelmaa, jotta kaikki lapset saisivat mahdollisuuden tuottaa ja kokea kulttuuria.

Toivotamme kaikki lapset ja perheet tervetulleiksi leikkimään leikkiympäristöihimme, joissa voi leikkiä esimerkiksi 1900-luvun alun kotia, sairaanhoitajaa tai vaikkapa maanviljelijää. Tervetuloa meille likaamaan sormesi!

Lastenkulttuurikeskusten liitto

Sagalundin Lastenkulttuurikeskus on Suomen Lastenkulttuurikeskusten Liiton jäsen. Liitto toimii yhteistyöfoorumina lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten ammattilaisille. Sen tehtävänä on vahvistaa lastenkulttuuritekijöiden osaamista sekä tunnettavuutta. Liitto koordinoi tapahtumia ja tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuksia verkostoitua.


Vihreä lippu

Sagalundille on ensimmäisenä museona ja ensimmäisenä lastenkulttuurikeskuksena Suomessa myönnetty Vihreä lippu toukokuussa 2020.

Sagalund valittiin myös Vuoden Vihreä Lippu -toimijaksi 2020.

Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma. Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki. Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden.

Sagalundkerho toimii projektissa ympäristöraatina.


Sagalund sai Lapsenpäivä-palkinnon 2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen myönsi Lapsenpäivä-palkinnon Sagalundin museolle ja Suomen Parkour ry:lle 18.11.2021. Lapsenpäivä-palkinto myönnetään lasten taideharrastuksen ja -kasvatuksen eteen tehdystä työstä. 

Sagalundin palkintoa perustellaan mm. seuraavasti: Sagalund edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatuksellaan. Kulttuuriperintö ja ympäristö yhdistyvät muun muassa koulukasvimaatoiminnassa.

Lastenkulttuurikeskus pyrkii luomaan jaettavia ja käyttövalmiita toimintamalleja sekä edistämään oma-aloitteista kiinnostusta tiedonhankintaan. Keskus työllistää perinnetekniikoiden taitajia ja käsityöläisiä, ylläpitää perinteisten käsityötaitojen tuntemusta ja välittää taitoja kiinnostavasti nuorille sukupolville. Keskuksen mukaan ”taitojen oppiminen kasvattaa lapsen luottamusta kykyihinsä ja kannustaa itsensä kehittämiseen”.

Museon ansiona on kulttuuriperinnön, historian, ympäristökasvatuksen ja -vastuullisuuden siirtäminen nuorille sukupolville tekemisen kautta. Toiminnassa näkyy lapsen arvostus ja ymmärrys siihen, että lapsi haluaa itse kokeilla ja tekemisen kautta oppia uutta.

Lapsenpäivä-palkinto on myönnetty vuodesta 1999 lähtien. 


Lastenkulttuurikeskus instagramissa: