LAPSILLE

Ekologista lastenkulttuuria Sagalundissa

Sagalundin museopiha on Suomen ensimmäisen museaalisen lastenkulttuurikeskuksen kotipaikka. Keskus toimii koko Kemiönsaaren ja sen lähikuntien alueella. Keskuksen omaa toimintaa järjestetään niin Sagalundin museossa kuin Taalintehtaan Ruukkimuseossa, ja sesonkitapahtumina myös Björkbodan Lukkomuseossa.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Sagalundin lastenkulttuurikeskus

Keskuksen toiminta perustuu kulttuuriperintökasvatukseen ja ympäristökasvatukseen. Haluamme kannustaa kaikkia tutustumaan lähiympäristöönsä. Tarjoamme mielikuvituksellisia mahdollisuuksia tutustua vanhoihin tapoihin elää ekologisesti.

Lastenkulttuurikeskus järjestää näyttelyitä, aikamatkoja ja työpajoja yhdessä paikallisten yritysten, koulujen ja luovien tekijöiden kanssa. Yhdessä Kemiönsaaren kulttuuripalvelun kanssa kehitämme kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja tuemme lähikuntien kulttuurikasvatussuunitelmien kehittämistä. Tavoitteenamme on tarjota maksutonta ohjelmaa, jotta kaikki lapset saisivat mahdollisuuden tuottaa ja kokea kulttuuria. Toivotamme kaikki lapset ja perheet tervetulleiksi leikkimään ja askartelemaan, esimerkiksi elämysverstaallemme, aitoon 1950-luvun koululuokaamme tai leikkiympäristöihimme, joissa voi leikkiä 1900-luvun alun kotia, sairaanhoitajaa tai vaikkapa maanviljelijää. Keskuksemme puutarhurin kanssa kaikki kunnan koululaiset oppivat hyödyntämään omaa palstaansa. Tervetuloa meille likaamaan sormesi!


Sagalundin Lastenkulttuurikeskus on Suomen Lastenkulttuurikeskusten Liiton jäsen. Liitto toimii yhteistyöfoorumina lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten ammattilaisille. Sen tehtävänä on vahvistaa lastenkulttuuritekijöiden osaamista sekä tunnettavuutta. Liitto koordinoi tapahtumia ja tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuksia verkostoitua.


Vihreä lippu

Sagalund on ensimmäisenä museona ja lastenkulttuurikeskuksena Suomessa lähtenyt mukaan Vihreä lippu ohjelmaan elokuussa 2019. Vihreä lippu on päiväkotien, koulujen, oppilaitosten sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoiden kestävän kehityksen ohjelma. Lisäksi Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristömerkki. Ohjelman kriteerit täyttävä osallistuja saa ohjelman tunnuksena toimivan vihreän lipun käyttöoikeuden.

Sagalundkerho toimii projektissa ympäristöraatina. Lapset ovat valinneet ensimmäisen vuoden teemaksi jätteiden vähentämisen ja raadille nimeksi ”Sagalundin maailmanpelastajat”.


TaideKioski

Syyskuussa 2018 lastenkulttuurikeskus käynnisti uuden yhteistyöprojektin TaideKioskin, joka tuo luovan tekemisen kouluihin.

Kolmena päivänä viikossa yksi kunnan peruskouluista saa vuorotellen vieraakseen taidepedagogin, jonka kanssa oppilaat saavat väsätä kekseliäitä projekteja pisimmän välitunnin aikana. TaideKioskissa tekeminen on vapaaehtoista, hauskaa ja nuorten toiveisiin pohjautuvaa. Projektin tukijana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö. Kioski toteutetaan yhteistyössä Kemiönsaaren kunnan sekä koulujen ja oppilaskuntien kanssa.


Lastenkulttuurikeskus instagramissa: