VIHREÄ LIPPU SAGALUNDISSA

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt keskiviikkona 20.5 Sagalundin museolle ja lastenkulttuurikeskukselle Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kestävään elämäntapaan ja ympäristökuormituksen vähentämiseen yhdessä toimien. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa – maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 eri maassa ympäri maailman.

Sagalund on nyt myös ensimmäinen museo sekä ensimmäinen lastenkulttuurikeskus Suomessa, joka palkitaan Vihreällä lipulla. Sagalundin oma viikottain kokoontuva iltapäiväkerho Sagalundkerho toimii projektissa ympäristöraatina. Lapset valitsivat ensimmäisen vuoden teemaksi jätteiden vähentämisen ja raadille nimeksi ”Sagalundin maailmanpelastajat”. Lapset ovat Sagalundin Vihreä lippu -toiminnassa aktiivisia vaikuttajia aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Näin he saavat myönteisiä kokemuksia yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Vihreä lippu -toiminnan myötä lapset innostuvat kestävän tulevaisuuden rakentamisesta taitojen, oivallusten ja elämysten kautta.

“Elokuussa 2019 alkaneen projektin aikana ollaan esimerkiksi tehty jätetutkimusta ja maatumiskoe, käynnistetty bokashi-komposti ja tehty kierrätysjulisteita ja -ohjeita. Joulun alla Oskarin markkinoilla ympäristöraatilaiset opastivat kaikenikäisille kävijöille kuinka hienoja joulukoristeita saa aikaan kierrätysmateriaaleista kuten metallisista tuikkukipoista ja vessapaperirullista. Kevään aikana raatilaiset työstivät hauskat kulutuskriittiset videot, jotka voi nähdä Sagalundin 120-vuotis juhlapäivillä 25.-27.6.” kertoo Sagalundin lastenkulttuurikoordinaattori Kristiina Tiainen.

Sagalundin tavoitteena on jatkuvan kehittymisen myötä kasvaa esimerkilliseksi ekologiseksi lastenkulttuurikeskukseksi ja museoksi. Vihreä lippu on tärkeä etappi tällä matkalla. Museon ympäristökasvatustyö ulottaa juurensa jo perustajansa kansakoulunopettaja Nils Oskar Janssonin aikaan. Jansson perusti Vretan koulun edessä olevan koulukasvimaan yli 100 vuotta sitten. Sagalundin Lastenkulttuurikeskus jatkaa koulukasvimaatoimintaa kaikkien Kemiönsaaren koulujen kanssa osana kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Lastenkulttuurikeskus vie koulukasvimaatoimintaa myös Paraisille, Saloon ja Fiskarsiin. Lapset viljelevät kasvimaitaan joko koulujen pihoilla tai läheisen museon pihassa. Museon ja lastenkulttuurikeskuksen toimintoja tullaan jatkuvasti kehittämään ekologisempaan suuntaan ja seuraava Vihreä lippu projekti käynnistyy tulevana lukuvuonna.

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi


SAGALUNDIN VIHREÄ LIPPU TAVAT:

Lajittelemme jätteet oikein: 
paperi, pahvi, muovi, metalli, lasi, biojäte, polttokelpoinen.

Käytämme luovasti kierrätysmateriaaleja työpajoissa, näyttelyissä ja muussa toiminnassa.

Tulostamme kaksipuoleisesti aina kun mahdollista. 

Emme tulosta turhaan.

Otamme sen verran ruokaa kun jaksamme syödä.

Teemme kompostilla biojätteistä multaa kasvimaalle.