VIHREÄ LIPPU SAGALUNDISSA

Vuonna 2020 Sagalundin museolle ja lastenkulttuurikeskukselle myönnettiin ensimmäistä kertaa Vihreä lippu sertifikaatti osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Samana vuonna Sagalund valittiin myös Vuoden Vihreä lippu toimijaksi.

Vuonna 2021 Sagalundin museo ja lastenkulttuurikeskus sai museopedagogisen yhdistyksen Pedaalin kunniamaininnan ”edistyksellisestä ja esimerkillisestä ympäristökasvatustyöstä, joka toimii esimerkkinä muille museoille siitä, miten museot voivat olla myös kestävän elämäntavan oppimisympäristö”.

Vuonna 2023 Sagalund pääsi Kestävälle Vihreä lippu -tasolle.

SAGALUNDIN VIHREÄ LIPPU TAVAT:

Lajittelemme jätteet oikein: 
paperi, pahvi, muovi, metalli, lasi, biojäte, polttokelpoinen.

Käytämme luovasti kierrätysmateriaaleja työpajoissa, näyttelyissä ja muussa toiminnassa.

Tulostamme kaksipuoleisesti aina kun mahdollista. Emme tulosta turhaan.

Otamme sen verran ruokaa kun jaksamme syödä.

Teemme kompostilla biojätteistä multaa kasvimaalle.

Emme tuhlaa vettä kun pesemme kädet.

Kastelemme kasvimaata sadevedellä

Suosimme luonnonmukaisia ja myrkyttömiä aineita (pesuaineet, maalit jne).

Viihdymme villasukissa – emme nosta huonelämpötiloja turhaan.

Paperoimme vanhojen ikkunoiden raot syksyisin.

Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kestävään elämäntapaan ja ympäristökuormituksen vähentämiseen yhdessä toimien. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa – maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 eri maassa ympäri maailman.

Sagalund on ensimmäinen museo sekä ensimmäinen lastenkulttuurikeskus Suomessa, joka palkitaan Vihreällä lipulla. Sagalundin oma viikottain kokoontuva iltapäiväkerho Sagalundkerho toimii projektissa ympäristöraatina. Lapset ovat Sagalundin Vihreä lippu -toiminnassa aktiivisia vaikuttajia aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Näin he saavat myönteisiä kokemuksia yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Vihreä lippu -toiminnan myötä lapset innostuvat kestävän tulevaisuuden rakentamisesta taitojen, oivallusten ja elämysten kautta.

Vihreä lippu -toiminta Sagalundissa on sisältänyt esimerkiksi: hävikkiruokavinkkejä, sukkien parsimista, Itämeripurjehduksia, vanhanajan ekologisia kodinpuhdistusniksejä, bokashi-kompostoinnin harjoittelua, joulukoristeista kierrätysmateriaaleista, ikkunoiden paperointia jne.

Sagalundin tavoitteena on jatkuvan kehittymisen myötä kasvaa esimerkilliseksi ekologiseksi lastenkulttuurikeskukseksi ja museoksi. Vihreä lippu on tärkeä työkalu tällä matkalla. Museon ympäristökasvatustyö ulottaa juurensa jo perustajansa kansakoulunopettaja Nils Oskar Janssonin aikaan. Jansson perusti Vretan koulun edessä olevan koulukasvimaan yli 100 vuotta sitten. Sagalundin lastenkulttuurikeskus jatkaa koulukasvimaatoimintaa kaikkien Kemiönsaaren koulujen kanssa osana kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Lastenkulttuurikeskus vie koulukasvimaatoimintaa myös Paraisille ja Saloon. Lapset viljelevät kasvimaitaan joko koulujen pihoilla tai läheisen museon pihassa. Museon ja lastenkulttuurikeskuksen toimintoja tullaan jatkuvasti kehittämään ekologisempaan suuntaan.

Sagalundin Vihreän lipun teemat:

2023-2024: luonnon monimuotoisuus
2022: energia
2021: vesi
2019-2020: jätteet

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi