Museoetsivät no 1

No 1

Hei sinä! Psst…haluatko kuulla tarinan? Tästä alkaa museoetsivien seikkailu!

Olipa kerran pieni poika, joka asui Kemiön Mattbölessä. Hän kävi tätä viereistä koulua, mutta silloin tämä talo sijaitsi Kemiön Tjudassa. Hänen nimensä oli Nils Oskar Jansson ja hän syntyi vuonna 1862. Hän viihtyi koulussa hyvin, sillä hän oli palavan kiinnostunut monista asioista – erityisesti kasveista ja vanhoista esineistä. Jo lapsena hän säästi ensimmäisen karamellinsa omiin kokoelmiinsa. Kun Nils Oskar kasvoi, hän toimi ensin 13-vuotiaana tässä Tjudan koulussa apuopettajana ja myöhemmin aikuisena opettajana Vretan kansakoulussa tuossa viereisessä vaaleankeltaisessa rakennuksessa. Yhä innokkaana entisten aikojen tavoista ja taidoista alkoi hän opettajana ollessaan kerätä vanhoja rakennuksia Kemiönsaaren alueelta ja siirtää niitä tänne Vretan koulun ympärille. Yhtenä ensimmäisistä Nils Oskar siirsi tämän entisen koulunsa Tjudasta. Hän keräsi myös vanhoja esineitä ja asetteli ne näytille. Tästä alueesta tuli Sagalundin museo, jonka pihassa nyt seisot. Nils Oskarin ajan jälkeen museo jatkoi toimintaansa ja uusia rakennuksia, esineitä, kirjoja, valokuvia ja paljon muuta kertyi museon kokoelmiin. Mukana kokoelmissa on myös yhä vieläkin tuo Nils Oskarin ensimmäinen karamelli.

Mutta kuka ihme haluaa säilyttää vanhoja karamelleja, rakennuksia ja esineitä?! Mitä hyötyä niistä on?!

Nyt kerron sinulle salaisuuden: Jos kuuntelet oikein tarkasti, museon rakennukset ja esineet kertovat sinulle tarinoita menneen ajan elämästä.

Jos haluat olla museoetsivä ja etsiä näitä tarinoita, tarvitset vain MUSEOSILMÄT.

MUSEOSILMÄT ovat hyvin tarkat, ne tarkkailevat ympäristöä, rakennuksia, huoneita ja esineitä etsien johtolankoja. Johtolangat kertovat kuka talossa on kenties asunut, onko talossa asunut lapsia, millaisia töitä on tehty, miten on nukuttu, miten ja mitä on syöty – eli millaista elämää ennen on eletty!

Oletko valmis etsimään johtolankoja ja oikeita tarinoita menneiden aikojen kemiönsaarelaisten elämästä?

Aktivoi ensin museosilmät käyttöön:
pyörittele silmiäsi ensin ylös ja alas

sekä vasemmalle ja oikealle.

Sitten eikun matkaan!

Psst… Seuraavan vihjeen löydät Vretan koululta. Onnea matkaan!