SEILAAVA PUHEENVUORO ITÄMEREN PUOLESTA

“Seilaava puheenvuoro Itämeren puolesta” on Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen järjestämä seilaavien puheenvuorojen sarja kesällä 2021. Purjehduspäiviä on yhteensä kolme. Jokaisena purjehduspäivänä tehdään kaksi purjehdusta, joilla molemmilla kuullaan sama kaksikielinen puheenvuoro jostain Itämeren ajankohtaisesta aiheesta perinnepurjehdusalus Eugenian kannella. Jokaisena purjehduspäivänä järjestetään lisäksi samaan aikaan maissa pop-up työpaja, joka houkuttelee tekoihin yhteisen Itämeremme puolesta.

Hanke toteutetaan Museoviraston tuella. Sagalund voitti tällä hankkeellaan Museoviraston Näytön paikka! pitchauskilpailun vuonna 2019. Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat John Nurmisen Säätiö, Luonto-liiton Itämeriryhmä, Kemiönsaaren Luonto ry, Pro-Kimitoön Skutan ry ja Festival Norpas. Yksi purjehduksista järjestetään osana John Nurmisen Säätiön lanseeraman Itämeripäivän ohjelmaa. Ympäristösisältöihin on saatu myös suunnitteluapua WWF Suomelta.

Sagalund on Vihreän lipun toimija. Vuoden 2021 Vihreän lipun -teemamme on vesi.

Kaikki purjehdukset lähtevät Kemiönsaarelta. Purjehdus on osallistujalle ilmainen. Paikkoja on rajoitetusti ja jokaiselle matkustajalle iästä huolimatta tulee varata paikka. Paikat varataan etukäteen Sagalundin verkkokaupasta ja Festival Norpaksen verkkokaupasta (8.8 purjehdukset). Listaa ystävällisesti varauksen yhteydessä jokaisen ilmoittamasi matkustajan nimi ja ikä kohtaan ”Lisätietoja”.

Suosittelemme aikuisille kasvomaskin käyttöä. Osallistuthan vain mikäli olet aivan terve. Jos sairastut, ilmoita ystävällisesti mahdollisimman pian meille, jotta voimme vapauttaa paikkasi jollekulle muulle: fredrika.henriksson(a)sagalund.fi


OHJELMA:

KESKIVIIKKO 28.7

Purjehdus + puheenvuoro:

“Meren metsää – rakkohauru on tärkeä elinympäristö monille lajeille”

Henna Rinne FT, Åbo Akademi, ympäristö- ja meribiologian laitos

Åbo Akademissa on meneillään tutkimus, jossa selvitetään rakkolevän (nykynimeltään rakkohauru) lomassa elävien selkärangattomien lajistoa ja runsautta rannikollamme. Tänä kesänä sinäkin voit osallistua meritutkimukseen ja auttaa selvittämään, kuinka paljon rakkohaurun joukossa on elämää! Eugenialla kerromme tutkimuksesta ja tutustumme rakkohaururuvyöhykkeen eläimiin.

klo 9.30-11.30 purjehdus I VARAA
klo 12.00-14.00 purjehdus II
VARAA

Lähtö Taalintehtaan satamasta (Taalintehtaantie 691) – uuden DB Marina Bistron vierestä

SUNNUNTAI 8.8

Purjehdus + puheenvuoro:

“Saaristoluonnon tutkimusretki meloen Pentti Linkolan jäljillä”

Panu Kunttu MMT, saaristoekologi 
Sanna-Mari Kunttu, ympäristösuunnittelija

Ornitologi Pentti Linkola perheineen teki kesällä 1974 seitsemän viikon saaristolinnuston tutkimusretken soutaen Salosta Ahvenanmaan kautta Poriin. Kesällä 2020 saaristoekologi Panu Kunttu ja ympäristösuunnittelija Sanna-Mari Kunttu toistivat tutkimusretken Linkolan reittiä noudattaen, mutta kajakeilla meloen. Tule kuulemaan havaintoja pitkästä tutkimusretkestä, sen haasteista ja tunnelmista sekä saaristoluonnon muutoksista.

Huom! Tämä tilaisuus on osa Festival Norpaksen ohjelmaa. Varaukset Festival Norpaksen verkkokaupasta.

klo 9.00-11.00 purjehdus I VARAA
klo 11.30-13.30 purjehdus II
VARAA

Lähtö Taalintehtaan satamasta (Taalintehtaantie 691) – uuden DB Marina Bistron vierestä

Työpaja Bio Ponyn vieressä samaan aikaan:

Muoviton meri – Luonto-liiton Itämeriryhmä

Muoviton meri on John Nurmisen säätiön ja Luonto-Liiton yhteistyökiertue, jonka tavoitteena on Itämeren roskaantumisen vähentäminen. Pisteellämme kerromme Itämeren roskaantumisesta ja voit lainata meiltä roskapihdit ja -pusseja omatoimista siivoamista varten. Järjestämme myös ohjatun roskienkeruukävelyn. Tervetuloa mukaan koko perheen voimin vaihtamaan kokemuksia Itämeren suojelusta ja tekemään hyvä teko meremme puolesta!

KESKIVIIKKO 25.8

Kuva: Tage Rönnqvist

Purjehdus + puheevuoro:

”Monitieteistä tutkimusta ihmisen suhteesta mereen”

Anna Törnroos-Remes, FT, Åbo Akademi, ympäristö- ja meribiologian laitos

Anna Törnroos-Remes tutkii eläinten roolia meressä ja sen ekosysteemeissä, sekä ihmisen ja meren välistä yhteyttä monitieteisestä sosioekologisesta näkökulmasta. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat nykyaikaisen yhteiskunnan ja meren kestävän rinnakkaiselon.

klo 17-18.30 purjehdus I VARAA
klo 18.30-20 purjehdus II
VARAA

Lähtö Kasnäsin satamasta (Meripuistontie 2)