Biljetter och museibutik
Infodisken, biljettkassan och museiboden finns i huvudbyggnaden ’Sagalundgården’. Dit kommer man in med rullstol via en ramp. Biljetter kan också köpas i webshoppen.
Språk
Vi betjänar på svenska, finska och engelska. Alla våra evenemang och aktiviteter sker på finska och svenska.
Deltagande i verksamheten
För oss är det en hederssak att betjäna alla likvärdigt och att kunna ta hänsyn till deltagarnas tillgänglighetsbehov. Vårt mål är att varje deltagare ska ha möjlighet att uppleva framgång i vår verksamhet på ett säkert sätt och vara sig själv. Guidade turer och workshops kan anpassas även för särskilda grupper, läs mer.
Åtkomst med rullstol
* Huvudbyggnaden i Sagalund är tillgänglig med rullstol via en ramp. Inne i huvudbyggnaden finns trösklar.
* Vid ingången till utställningsbyggnaden Annexet, som ligger bredvid huvudbyggnaden, finns inga trappor, men det finns en låg tröskel vid dörren, så du kan behöva hjälp för att komma över den.
* Den levande lantgården Falla har en ramp, och innanför är trösklarna gjorda så att man lätt kommer över dem.
* Tyvärr är de andra museibyggnaderna på området svåråtkomliga med rullstol. Det finns trappor vid ingångarna och höga trösklar vid dörrarna.
* Man kan dock röra sig med rullstol i museiparken. Avståndet från huvudbyggnaden till den mest avlägsna byggnaden är cirka 300 meter. Vissa områden är svårframkomliga p.g.a. trädrötter och mjuk mark, men det finns också en del sandstigar.
* Läs mer om den tillgängliga sinnenasträdgården nedan.
Vi uppmuntrar er att kontakta oss när ni planerar ert museibesök så att vi tillsammans kan hitta de bästa lösningarna för en trevlig museidag. Vi strävar efter att förbättra den fysiska tillgängligheten överallt där det är möjligt.
Tillgänglig sinnenasträdgård
Bakom huvudbyggnaden ligger en sinnenasträdgård som öppnades sommaren 2020 och som är lätt att röra sig i även med rullstol. Växterna, som man kan dofta och smaka på, är planterade i höga odlingslådor, vilket gör dem enkla att undersöka från rullstol. Det finns också sittplatser i trädgården.
Assistent
Assistenter deltar alltid kostnadsfritt.
Allmänna toaletter
Toaletter för allmänheten finns i källaren och på första våningen i huvudbyggnaden.
Tillgänlig toalett
En tillgänglig toalett finns på första våningen i huvudbyggnaden, nära museiboden och kaféet. Huvudbyggnaden är tillgänglig med rullstol via ramp.
Skötrum
Skötbord och potta finns i toaletten på första våningen i huvudbyggnaden. I museets kafé-restaurang finns det barnstolar.
Ledarhund
Ledar- och assistanshundar är välkomna överallt i museet.
Övriga hundar är välkomna enbart i museiparken.
Guidningar
Guidningar och workshops kan anpassas för särskilda grupper. Läs mer.
Lunchkafé
Det entreprenörsdrivna kaféet/lunchrestaurangen Café Adèle finns på första våningen i huvudbyggnaden. Huvudbyggnaden är tillgänglig med rullstol via ramp.
Barnvagnar
Det är lätt att röra sig i museiparken med egna barnvagnar. Avståndet från huvudbyggnaden till den mest avlägsna byggnaden är cirka 300 meter. Vissa områden är svårframkomliga p.g.a. trädrötter och mjuk mark, men det finns också en del sandstigar.
Det finns även ett par dragvagnar framför huvudbyggnaden, som du kan låna under ditt museibesök. Vänligen lämna tillbaka den lånade vagnen framför huvudbyggnaden efter ditt besök, tack!
Busshållplats
Den närmaste busshållplatsen är hållplatsen för linjerna Åbo-Dalsbruk och Salo-Dalsbruk vid museets avtagsväg i Vreta. Hållplatsens namn är ’Vreta Sagalund’. Promenadavståndet från hållplatsen till huvudbyggnaden är cirka 300 meter. Bussens tidtabeller finns på Matkahuoltos webbplats.