FÖR SKOLOR

Museet för skolor

Sagalund välkomnar skolklasser i alla åldrar! Redan Sagalunds grundare folkskollärare Nils Oskar Jansson hade som grundtanke att det var viktigt att förmedla vårt kulturarv till barn. Också i dag vill vi i Sagalund hitta på nya roliga sätt att lära om gamla traditioner och kunskaper.

För Kimitoöns skolor hör museistigen till kulturläroplanen.

Nedan finns information om våra aktuella programpaket. Tjänsterna vi erbjuder för skolor kan skräddarsys och kombineras. Det är även möjligt att beställa mat för grupper från Café Adèle.

Mera information och bokning: 
Sagalund: 02 421738 
Jarmo Kujala: 050 590 4114

info(a)sagalund.fi 

 

PROGRAMPAKET FÖR SKOLOR:

Gammaldags skoldag

De populära gammaldags skoldagarna är en tidsresa med drama. Eleverna får till exempel öva skrivning med stålpenna som i början av 1900-talet.

Tid: 1-2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

Bakdag i Falla gården

Tidsresan tar deltagarna på en resa tillbaka i självhushållningens tid för en stund. Man får klä sig i gammaldags kläder och uppleva med alla sinnen. Det är bakdag i Falla och vi får själv baka knäckebröd i vedugnen.

Tid: 1-2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 80 euro för programmet

Hantverks verkstad

I verkstaden får man koncentrera sig på att ”göra med händerna” och lära sig gammaldags arbeten, utan att direkt behöva genomgå en tidsresa. Exempel på vad man kan göra på hantverks verkstaden: luffarslöjd, spinna på slända, tova ull, marmorera, gjuta tennknappar…

Tid och pris beror på programmet enligt överenskommelse


ANDRA MATERIAL FÖR SKOLOR:

Kappsäckar

Vi erbjuder skolor att låna arkivpedagogiska kappsäckar. Eleverna kan fortsätta sitt forskande i klassen med forskarväskor som sammanställts av museet. Väskornas tema är ”livet på bondgården”, ”sjöfart”, ”brott och straff”, ”skolan förr” och ”bruksmiljöer”. I arkivväskorna  finns naturtrogna kopior av arkivmaterial, föremål som anknyter till ämnena och förslag på forskaruppgifter.

Kimitoöns interaktiva historia

Kimitoön och skärgården har en rik gemensam historia. Inom kulturarvspedagogiska projektet förverkligades en interaktiv sida där man får bekanta sig med platser, människor och händelser ur öns olika tidsperioder. Man kan till exempel bekanta sig med sidan innan ett museibesök.

Striderna vid Kimitoön

I traktena av Kimitoön kämpades 2.8.1808 ett viktigt slag mellan Sverige och Ryssland. En animation producerats av Sagalunds museum.
Regissör: Olli Laamanen
Musik och ljud : Yrjö Saarinen
Berättare: Wilhelm Grotenfelt

Bekanta dig också med Sagalunds andra digitala material.