FÖR SKOLOR

Museet för skolor

Sagalund välkomnar skolklasser i alla åldrar! Redan Sagalunds grundare folkskollärare Nils Oskar Jansson hade som grundtanke att det var viktigt att förmedla vårt kulturarv till barn. Också i dag vill vi i Sagalund hitta på nya roliga sätt att lära om gamla traditioner och kunskaper.

För Kimitoöns skolor hör museistigen till kulturläroplanen.

Nedan finns information om våra aktuella programpaket. Märk våra nya förmånliga priser! Tjänsterna vi erbjuder för skolor kan skräddarsys och kombineras. Det är även möjligt att beställa mat för grupper från Café Adèle.

Mera information och bokning: 
Sagalund: 02 421738 
Jarmo Kujala: 050 590 4114

info(a)sagalund.fi 

 

PROGRAMPAKET FÖR SKOLOR:

Gammaldags skoldag

Gammaldags skoldag är Sagalunds populäraste program för både barn och vuxna. Under den här tidsresan får eleverna till exempel öva skriva med stålpenna som i början av 1900-talet.  Tidsresa är en dramalek som förflyttar oss tillbaka i tiden. Om gruppen önskar, får deltagarna också ta nya ’roller’ och klä sig i tidsenliga kläder.

Tid: 1-2 timmar
Pris: 3 euro/elev + 60 euro för program

Max 30 elever/grupp

Hantverks verkstad

I verkstaden får man koncentrera sig på att göra med händerna och lära sig gammaldags arbeten. Gruppen kan till exempel välja prova på att spinna på slända, göra luffarslöjd, marmorera eller gjuta tennknappar.

Tid: 1-2 timmar beroende på aktivitet
Pris: 3 euro/elev + 90 euro för program

Max 15 elever/grupp

Man kan också kombinera till exempel hantverks verkstad med gammaldags skoldag.

Guidning

Våra museiguider är vana med barnpublik. Guidningen kan till och med skräddarsys enligt önskad tema.

Tid: 1-2 timmar
Pris: 3 euro/elev + 60 euro för program

Max 30 elever/grupp


ANDRA MATERIAL FÖR SKOLOR:

Ambulerande utställningar

Sagalund har några stora och mindre utställningar som vi har gjort speciellt för barn att leka och lära i som man kan hyra ut.

Läs mera om ambulerande utställningar.

Kappsäckar

Vi erbjuder skolor att låna arkivpedagogiska kappsäckar. Eleverna kan fortsätta sitt forskande i klassen med forskarväskor som sammanställts av museet. Väskornas tema är ”livet på bondgården”, ”sjöfart”, ”brott och straff”, ”skolan förr” och ”bruksmiljöer”. I arkivväskorna  finns naturtrogna kopior av arkivmaterial, föremål som anknyter till ämnena och förslag på forskaruppgifter.

Digitala material

Striderna vid Kimitoön:

I traktena av Kimitoön kämpades 2.8.1808 ett viktigt slag mellan Sverige och Ryssland. En animation producerats av Sagalunds museum.
Regissör: Olli Laamanen
Musik och ljud : Yrjö Saarinen
Berättare: Wilhelm Grotenfelt

Bekanta dig också med Sagalunds andra digitala material.