FÖR SKOLOR

Museet för skolor

Sagalund välkomnar skolklasser i alla åldrar! Redan Sagalunds grundare folkskollärare Nils Oskar Jansson hade som grundtanke att det var viktigt att förmedla vårt kulturarv till barn. Också i dag vill vi i Sagalund hitta på nya roliga sätt att lära om gamla traditioner och kunskaper.

För Kimitoöns skolorna hör museistigen till kulturläroplanen. Också andra skolor får gärna boka museistigens program.

Nedan finns information om våra aktuella programpaket. Tjänsterna vi erbjuder för skolor kan skräddarsys och kombineras. Det är även möjligt att beställa mat för grupper från Café Adèle.

Mera information och bokning: 
Sagalund: 02 421738 
Jarmo Kujala: 050 590 4114

info(a)sagalund.fi 

 


PROGRAMPAKET FÖR SKOLOR:

Gammaldags skoldag

De populära gammaldags skoldagarna är en tidsresa med drama. Eleverna får först uppleva en lektion i 1800-talets skola och sedan öva kalligrafi med stålpenna som i början av 1900-talet.

Tid: 1-2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 60 euro för programmet

Från råg till bröd

Vi lär oss om rågens långa vägen till bröd genom att prova själv . Till slut bakar vi rågbröd i Falla, i den levande lantgårdens bakugn, i miljö från 1900-talets början.

Tid: 2 timmar
Pris: 5 euro/elev + 80 euro för programmet

Andra tidsresor

Tidsresan tar deltagarna på en resa tillbaka i tiden för en stund. Med en roll från gångna tiders bondesamhälle får man i första hand uppleva hur det var att leva förr. Man får klä sig i gammaldags kläder, syssla med gammaldags arbeten och, för större deltagare, förstå det gamla bondesamhällets olika roller. 

Tid och pris beror på programmet enligt överenskommelse

Andra upplevelseverkstäder

I upplevelseverkstaden får man koncentrera sig på att ”göra med händerna” och lära sig gammaldags arbeten, utan att direkt behöva genomgå en tidsresa. Exempel på vad man kan göra på upplevelseverkstaden: spinna på slända, hyvla pärtor, marmorera, leka gamla lekar, samla växter till herbarium, bygga camera obscura, skriva brev med stålpenna, karda och tova ull, bereda lin, göra halmrep, gjuta tennsoldater, smida spik mm. 

Tid och pris beror på programmet enligt överenskommelse


SKOLBESÖK:

Kalligrafiverkstad

Man kan även beställa en museipedagog från Sagalund till sin egen skola. I en kalligrafiverkstad får man öva gammaldags kalligrafi med stålpenna. Dessutom kan man också sy en egen penntorkare.


ANDRA MATERIAL FÖR SKOLOR:

Kappsäckar

Vi erbjuder skolor att låna arkivpedagogiska kappsäckar. Eleverna kan fortsätta sitt forskande i klassen med forskarväskor som sammanställts av museet. Väskornas tema är ”livet på bondgården”, ”sjöfart”, ”brott och straff”, ”skolan förr” och ”bruksmiljöer”. I arkivväskorna  finns naturtrogna kopior av arkivmaterial, föremål som anknyter till ämnena och förslag på forskaruppgifter.

Kimitoöns interaktiva historia

Kimitoön och skärgården har en rik gemensam historia. Inom kulturarvspedagogiska projektet förverkligades en interaktiv sida där man får bekanta sig med platser, människor och händelser ur öns olika tidsperioder. Man kan till exempel bekanta sig med sidan innan ett museibesök.

Striderna vid Kimitoön

I traktena av Kimitoön kämpades 2.8.1808 ett viktigt slag mellan Sverige och Ryssland. En animation producerats av Sagalunds museum.
Regissör: Olli Laamanen
Musik och ljud : Yrjö Saarinen
Berättare: Wilhelm Grotenfelt

Bekanta dig också med Sagalunds andra digitala material.