Insekthotell tävling

Sagalunds barnkulturcentrums och kommunens gemensamma Konstkiosk utmanar alla öns skolor och daghem i en tävling om insektshotell!

ANVISNING:

Bygg tillsammans ett stort och extra fint insekthotell och sätt upp det vid skolan eller daghemmet. Ett insekthotell har många små hål där insekterna kan bosätta sig. Delta i tävlingen med att skicka in en bild av hotellet senast 7.5:
kristiina.tiainen(a)sagalund.fi

Bilderna publiceras i Annonsbladet 12.5. Allmänheten kan rösta på sin favorit fram till 20.5. Vinnaren publiceras under Barnkulturens festvecka 21.5.

”Bzzzz! Vi insekter på Kimitoön utmanar er människobarn att bygga ett lyxhotell åt oss nära era skolor och daghem. Där kan hela vår släkt övernatta och bygga bo. Som gentjänst lovar vi att surra från blomma till blomma och flitigt pollinera era odlingar! Vi ber er beakta, att vi inhemska bin och humlor har varit vana att bosätta oss t.ex. i hål i träden eller rörväxter och på marken (inte just mitt bland kottar eller stänglar som våra utländska släktingar). Vi hoppas på vild arkitektur och massor av rum!

P.S. Säg till mammorna och papporna att de ska lämna åtminstone en del av gräsmattan oklippt i sommar så vi får ha växtlighet att surrai ! Tack! Bzzzzzz!”

Ledaren för kiosken, dockteaterkonstnären och kompositören Roosa Halme berättar:

”Läsårets sista Konstkioskverkstad bekantar barnen med insekternas värld. Under de senaste åren har man ofta talat om att antalet insekter minskar. Människan har förstört en väldigt stor del av deras livsmiljö. Till minskningen bidrar också insektsgifterna, främmande arter och klimatförändringen. 

Insekterna är livsviktiga för växterna, fåglarna, oss människor och för hela ekosystemet. Vi får tacka insekterna för att de pollinerar exempelvis äpplena, blommorna och våra odlingsväxter. Insekterna behöver nu många fler platser att övernatta, bygga bo och övervintra. Därför valdes insekterna som ämne för Konstkioskens vårverkstad.

Utöver att man arrangerar konstverkstad utmanar man nu skolorna och daghemmen att bygga fina insektshotell. Dem kan man placera t.ex. intill skolornas odlingstegar för att locka pollinerarna dit eller var som helst på en varm och vindskyddad plats intill skolan eller daghemmet. Tävlingen arrangeras i samarbete med Annonsbladet och läsarna får rösta fram segraren. Den skola eller det daghem som har fått flest röster får som pris ett stort insektsöverraskningspaket. Ett verkligt favorithotell är ändå naturligtvis det som får flest invånare under sommaren. Det lönar sig att följa med hotellet på hösten. Då blir man också bekant med olika slags insekter.”