Museidetektiver no 1

No 1

Hej på dig! Psst…vill du höra en berättelse? Här börjar museidetektivernas äventyr.

Det var en gång en liten pojke, som bodde i Mattböle i Kimito. Han gick i den här skolan, men då var det här huset i Tjuda i Kimito. Han hette Nils Oskar Jansson och han föddes år 1862. Han trivdes bra i skolan för han hade ett brinnade intresse för många saker – speciellt växter och gamla föremål. Redan som barn sparade han sin första karamell i sina samlingar. När Nils Oskar blev äldre var han först som 13-åring hjälplärare i Tjuda skola och senare som vuxen lärare i Vreta folkskola, som är det där ljusgula huset därborta. Eftersom han var väldigt intresserad av gamla seder och bruk började han som lärare samla på gamla byggnader från Kimitön och flytta dem hit runt Vreta skola. Ett av de första husen som Nils Oskar lät flytta var just denna skola från Tjuda. Han samlade också på gamla föremål och ställde ut dem. Detta område blev Sagalunds museum där du nu är. Efter Nils Oskars tid har museet fortsatt med sin verksamhet och nya byggnader, föremål, böcker, foton och mycket annat har kommit till museets samlingar. I samlingarna finns fortfarande också Nils Oskars första karamell.

Men vem månne vill spara gamla karameller, byggnader och föremål? Vad har vi för nytta av dem?!

Nu vill jag berätta en hemlighet för dig: Om du lyssnar riktigt noga så kan du höra hur de gamla byggnaderna och föremålen berättar för dig om livet förr i världen.

Om du vill vara en museidetektiv och söka efter dessa berättelser behöver du bara MUSEIÖGON.

MUSEIÖGONEN är väldigt skarpa, de iakttar omgivningen, byggnaderna, rummen och föremålen och söker efter ledtrådar. Ledtrådarna berättar vem som har bott i huset, om det har bott barn i huset. vad folk har arbetat med, hur folk har sovit och hur och vad de ätit. Kort sagt hur det var att leva förr!

Är du redo att börja söka efter ledtrådar och riktiga berättelser om livet på Kimitoön förr i världen?

Först måste du aktivera dina museiögon:
rulla med ögonen först uppåt och neråt

och sedan åt bägge sidorna.

Sedan är det bara att ge sig iväg!

Psst…Följande ledtråd hittar du vid Vreta skola. Lycka till på färden!