Sagalund palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla ja valittiin lisäksi vuoden Vihreä lippu -toimijaksi!

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt keskiviikkona 20.5 Sagalundin museolle ja lastenkulttuurikeskukselle Vihreän lipun osoitukseksi suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.

Lisäksi Sagalund valittiin Vuoden Vihreä lippu -toimijaksi ensimmäisenä Vihreä lippu vuonnaan! Vihreä lippu -toimikunta valitsi eilisessä kokouksessaan Vuoden toimijoita yhteensä kolme. Palkinnon esimerkillisestä ympäristökasvatustyöstä saavat tänä vuonna Sagalundin lisäksi Päiväkoti Pikkuprinssi Helsingistä ja Vuores-talon yhtenäiskoulu Tampereelta.

Lainaus Vihreä lippu -toimikunnan perusteluista: “Vihreä lippu -toiminnan järjestäminen on yleensä haastavaa toimijoille, joilla on avoimet ovet ja porukkaa tulee ja menee. Tästä huolimatta Sagalundissa on onnistuttu toteuttamaan erittäin lapsilähtöinen mutta silti järjestelmällinen kehittämisprojekti, jossa on saatu myös selviä tuloksia aikaiseksi.” 

Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kestävään elämäntapaan ja ympäristökuormituksen vähentämiseen yhdessä toimien. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa – maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 eri maassa ympäri maailman.

Sagalund on nyt myös ensimmäinen museo sekä ensimmäinen lastenkulttuurikeskus Suomessa, joka palkitaan Vihreällä lipulla. Sagalundin oma viikottain kokoontuva iltapäiväkerho Sagalundkerho toimii projektissa ympäristöraatina. Lapset valitsivat ensimmäisen vuoden teemaksi jätteiden vähentämisen ja raadille nimeksi ”Sagalundin maailmanpelastajat”. Lapset ovat Sagalundin Vihreä lippu -toiminnassa aktiivisia vaikuttajia aikuisten rinnalla niin suunnittelussa, päätöksenteossa, toteutuksessa kuin tulosten arvioinnissakin. Näin he saavat myönteisiä kokemuksia yhteisiin asioihin vaikuttamisesta. Vihreä lippu -toiminnan myötä lapset innostuvat kestävän tulevaisuuden rakentamisesta taitojen, oivallusten ja elämysten kautta.

“Elokuussa 2019 alkaneen projektin aikana ollaan esimerkiksi tehty jätetutkimusta ja maatumiskoe, käynnistetty bokashi-komposti ja tehty kierrätysjulisteita ja -ohjeita. Joulun alla Oskarin markkinoilla ympäristöraatilaiset opastivat kaikenikäisille kävijöille kuinka hienoja joulukoristeita saa aikaan kierrätysmateriaaleista kuten metallisista tuikkukipoista ja vessapaperirullista. Kevään aikana raatilaiset työstivät hauskat kulutuskriittiset videot, jotka voi nähdä Sagalundin 120-vuotis juhlapäivillä 25.-27.6.” kertoo Sagalundin lastenkulttuurikoordinaattori Kristiina Tiainen.

Sagalundin tavoitteena on jatkuvan kehittymisen myötä kasvaa esimerkilliseksi ekologiseksi lastenkulttuurikeskukseksi ja museoksi. Vihreä lippu on tärkeä etappi tällä matkalla. Museon ympäristökasvatustyö ulottaa juurensa jo perustajansa kansakoulunopettaja Nils Oskar Janssonin aikaan. Jansson perusti Vretan koulun edessä olevan koulukasvimaan yli 100 vuotta sitten. Sagalundin Lastenkulttuurikeskus jatkaa koulukasvimaatoimintaa kaikkien Kemiönsaaren koulujen kanssa osana kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Lastenkulttuurikeskus vie koulukasvimaatoimintaa myös Paraisille, Saloon ja Fiskarsiin. Lapset viljelevät kasvimaitaan joko koulujen pihoilla tai läheisen museon pihassa. Museon ja lastenkulttuurikeskuksen toimintoja tullaan jatkuvasti kehittämään ekologisempaan suuntaan ja seuraava Vihreä lippu projekti käynnistyy tulevana lukuvuonna.

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi

Tiedote kaikista tänä syksynä myönnetyistä Vihreistä lipuista: https://vihrealippu.fi/2020/05/vihrean-lipun-saa-tana-kevaana-102-toimijaa/