Sagalunds museum öppnar sina dörrar tisdagen 1.6. med både iver och försiktighet

Då vi närmar oss slutet av maj är det full fart på Sagalund i väntan inför säsongsöppningen. Begränsningarna gällande coronapandemin ändrar sig ändå hela tiden. Vi öppnar ändå som vanligt, men är beredda på att plötsliga ändringar kan ske i hur vi kan visa upp vårt museum. Våra besökare är hjärtligt välkomna men vi hoppas på flexibilitet och tålamod även från besökarnas sida.

Vi följer myndigheternas riktlinjer och rekommendationer för såväl kundernas som personalens hälsa och säkerhet. Vi råder våra besökare att sköta om sin handhygien, hålla säkerhetsavstånd och hosta i armvecket. Vi rekommenderar även användning av munskydd. Vi meddelar alltid om aktuella samlingsbegränsningar och ber samtidigt besökare att undvika trängsel. Vårt museum ligger på ett rymligt parkaktigt område där det finns gott om utrymme att röra sig på avstånd från andra. Reservera ändå tillräckligt med tid för era besök ifall ni t.ex. behöver vänta för att komma in i en museibyggnad.

Under sommaren 2021 har vi upplevelsedagar varje tisdag i juni och juli. Under upplevesetisdagarna är den levande lantgården Falla öppen med levande aktiviteter kl 11-16. Dessutom har vi under upplevelsetisdagarna särskilda program för barn: Tidsresor som börjar kl 13 och i juli även nallekalas fr.o.m. kl 10. Tema för sommarens tidsresor är karelarnas ankomst till Kimito. Tidsresorna har planerats i samarbete med Kemiön seudun karjalaiset rf.

Traditionella guidade turer arrangeras från onsdag till söndag och ingår i biljettpriset. Guiderna startar vid huvudbyggnaden kl. 11, 13 och 15. På de guidade turerna följer vi myndigheternas begränsningar för allmänna samlingar. Under upplevelsetisdagarna ordnas inte guidade turer, utan man kan bekanta sig med museiområdet på egen hand samt levande aktiviteter på Falla. Måndagar är museet stängt.

I juni öppnas även Sagalunds nya introduktionsutställning, som berättar om hur en folkskollärares dröm blev till en av världens första friluftsmuseer och senare ett mångsidigt kulturcenter med fokus på åboländskt kulturarv, barnkultur och pedagogik. Museets 120-åriga historia breder ut sig som en väggmålning i huvudbyggnaden förverkligad av Pive Toivonen, samt en föremålsutställning på andra våningen.

Barnens lekmiljöer hålls stängda åtminstone i början av sommaren och öppnas så fort restriktionerna tillåter. En nyhet för barn under sommaren 2021 är äventyret Museidetektiverna, som är en spårning med 7 kontroller man kan utforska på egen hand. 

Evenemanget Sagalund lever ordnas i år lördagen 17.7, alltså lite senare än det brukat. Tema för årets evenemang blir trädgård och händelserna kommer att äga rum mest på museiområdet.

Den nya inledningsutställningen har stötts av Undervisnings- och kulturministeriet. Barnens tidsresor har stötts av Turun Sanomats fond via Egentliga Finlands Kulturfond och Museidetektiverna har stötts av föreningen Konstsamfundet. Dessutom har sommarens publikverksamhet understötts av Svenska kulturfonden, Undervisnings- och kulturministeriet samt föreningen Konstsamfundet.

Välkommen till museet!