Sagalunds sommar 2023 blir livlig och full av nyheter 

Sagalunds museum och barnkulturcenter i centrum av Kimito erbjuder i sommar ett mångsidigare program än vanligt för alla åldrar. Förutom sommarens största evenemang, ”Sagalund lever”, kommer vi också att ha musik och Öppna byars -program. Under högsäsongens tisdagar kan publiken delta i Tidsresetisdagarnas program, och de minsta besökarna kan gå på Nallekalas. På högsäsongens torsdagar kan familjer delta i artletarverkstäder med Sagalunds sommarekolog.  

I Annexet vid Sagalundgården visas utställningen “I ryans skydd” med ett brett urval ryor för olika ändåmål från Kimitobygden. På museiområdet öppnas en utställning med träskulpturer, som fungerar i samspel med museimiljöerna, av konstnären Jan Lütjohann.  I Vreta skola har vi utställningen “Godisgröt och gående hus”, som presenterar resultat av Sagalunds framtidsverkstäder för barn på museer. 

Sagalund utökar sina öppethållningstider  

I år öppnade museet och barnkulturcentret nästan en månad tidigare än vanligt, den 16.5. I sommar experimenterar vi med att ha en mellansäsong, dvs sen vår 16.5-23.6 och tidig höst 15.8-17.9, då har vi öppet från tisdag till söndag kl. 11-16. Från midsommar till skolstart, dvs 27.6-13.8, är det högsäsong, då vi har öppet från tisdag till söndag från 11 till 17 och då erbjuder vi ett varierande, levande program. 

Tidsresetisdagar 

Höjdpunkten i Sagalunds sommarprogram i sommar är Tidsresetisdagarna. 

På tidsresetisdagar väcks historien till liv i Sagalund – och du får själv delta. Varje tisdag under högsäsongen 27.6-8.8 kan du hitta levande historiska aktiviteter i omgivningarna kring Falla gård och Vreta skola: hantverk, bondgårdssysslor, spelmän m.m. Sysslorna och programmet varierar från vecka till vecka (programmet för hela sommaren som en bilaga). Aktiviteterna riktar sig till både vuxna och barn. 

Programmet på tidsresetisdagarna ingår i inträdet under följande tisdagar: 
27.6 / 4.7 / 11.7 / 18.7 / 25.7 / 1.8 / 8.8  
kl. 11-17 

Nallekalas 

Sagalunds bekanta sommarprogram för de minsta och deras vuxna är nallekalas i museiparken.  

Adèle Weman, lärare på Vreta folkskola, älskade fester, sång och berättelser. Tant Adèle skrev också själv pjäser och dikter under pseudonymen Parus Ater, d.v.s. svartmes. Det sägs att när hon gick omkring på området kom svartmesar fladdrande fram till henne och åt från hennes hand. 

På nallekalasen njuter vi av sagor och har kalas med tant Adèle. Nallekalas är ett program för barn i åldrarna 1-4 år och deras föräldrar och/eller mor- och farföräldrar. Ta med en egen nalle! Programmet är tvåspråkigt och gratis. 

Nallekalasen hålls  sju tisdagar under sommaren:  
27.6 / 4.7 / 11.7 / 18.7 / 25.7 / 1.8 / 8.8.  
kl. 10 

Växtäventyr med sommarekolog 

I sommar kommer på Sagalunds museer att jobba även en ekologistuderande. Hennes uppgift är i första hand att kartlägga arterna på gårdarna i museistiftelsens museer. Dessutom kommer barnen och familjer att kunna gå på roliga växtäventyr dvs. leta och forska växter tillsammans och lära betydelse av naturens mångfald. Växtäventyren är gratis som en del av Egentliga Finlands museers projekt Miljölöfte och finansieras av Svenska kulturfonden och Egentliga Finlands museers miljölöfte. Mindre barn i sällskap av en vuxen.

Växtäventyren kommer att hållas följande torsdagar:  
29.6 / 6.7 / 13.7 / 20.7 / 27.7 / 3.8 / 10.8  
kl. 11 

Följande torsdagar även en artletar workshop för vuxna: 
6.7 / 20.7 
kl. 13

Guidade turer 

Under högsäsong 27.6-13.8 finns en guide på museiområdet som guidar  från onsdag till söndag hela dagen kl. 11-17 (på tisdagar följer vi Tidsresetisdagens program). De guidade turerna ingår i biljettpriset. 

Sagalund lever 1.7. 

Sagalunds levande museum och barnkulturcenter fylls återigen av en mängd olika aktiviteter när årets höjdpunkt, evenemanget Sagalund lever, hålls lördagen den 1.7 kl. 11-17. Det kommer att finnas verkstäder, musik och arbetsdemonstrationer för alla åldrar och programmet är gratis. 

Årets program hyllar ull i alla dess  former. På evenemanget kan du bekanta dig med till exempel årets hantverksteknik, dvs. spinning. Dessutom färgas ullgarn och ullhantverk tillverkas också med gamla tekniker. I ryautställningen kan besökarna designa symboler till sin egen yllerya.  

Andra hantverk och traditionella tekniker kan också ses och upplevas – trots allt är detta år också året för levande kulturarv. 

Musikprogrammet bjuder Kimitoöns musikgille på, lett av dragspelsmusikerna Markku Lepistö och Toni Perttula. 

Öppna byar i Sagalund 10.6. 

Öppna byars dag är Finlands största byevenemang. Sagalund kommer att delta i detta nationella evenemang i år den 10.6 från kl. 17 till 21, då inträdet till museet och evenemanget är gratis. 

Sagalunds huvudguide Jarmo Kujala leder en specialguidning från kl. 17 och Toni Perttula underhåller publiken med dragspelsmusik (i samarbete med Kimitoöns Musikgille). I Sagalundgården visas filmer om 40-talet. Museet och museibutiken är öppna till klockan 21. I butiken finns erbjudanden på hembygdsböcker. Museicaféet Café Adèle är också öppet med en sommarbistromeny och specialrätter. 

Gudstjänst  

Gudstjänst i samarbete med Kimitoöns församling ordnas 16.7 kl.10 i Falla. 


Tidsresetisdagar, program 2023:  

27.6    

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Mitt i museiparken ligger Lilla Sagalund-stugan, som idag är hem för ”kloka gumman”, som vet ett och annat om närings- och örtanvändning av naturens växter.  

4.7    

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon pysslar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Konsthantverkaren Marja Launis spinner ullgarn i Falla stuga. Du kan hjälpa till att karda ull och även prova på att spinna med spinnrock eller slända.  

11.7    

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Hantverkarna Sari Kippilä och Minna Mollgren färgar ullgarn i Falla stuga. Lär känna de olika färgväxterna och färgningens hemligheter.  

18.7    

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Skärgårdsmusikerna Jimmy Träskelin och Milka Keihäs framför lokal folkmusik. Musikprogrammet erbjuds av Kimitoöns musikgille.  

25.7   

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Bykdag!

Dragspelsmusikern Toni Perttula uppträder. Perttula finns på plats kl. 12–17 och kl. 16–17 ordnas det ett allsångevenemang med Toni Perttula och Jarmo Kujala. Musikprogrammet erbjuds av Kimitoöns musikgille.   Annulerad.

1.8   

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Instrumentbyggaren och folkmusikkonstnären Minna Hokka håller en non-stop verkstad kl. 12–15. Besökare har möjlighet att bygga medeltida klarinettinstrument från sjövass. Med hjälp av sina ledsagare kan barnen också tillverka ett karutsainstrument 1950-talets återvinningsvisselpipa. Dessutom kommer hon att ge en demonstration av många finskkarelska och ingermanländska visselpipor och horn. Musikprogrammet och verkstaden ordnas av Kimitoöns Musikgille.  

8.8    

Vreta levande folkskola har en lärare närvarande och du kan till exempel prova på att skriva med bläckpenna.   

I Falla levande bondgård har husets värdinna dagens sysslor på gång – hon handarbetar och lagar mat. Du kan erbjuda din hjälp eller bara sitta ner i en gungstol en stund och prata med värdinnan.  

Mitt i museiparken ligger den röda stugan Lilla Sagalund. I sommar bebos Lilla Sagalund av ”kloka gumman”, som vet ett och annat om närings- och örtanvändning av naturens växter.